Истини и митове

ИСТОРИЯ

Пророчицата Ванга определя енергийното поле тук като четвърто по сила в страната след Рупите, Царичина и Мадара.

За името на с. Осмар

Според специалисти по старобългарски името на селото произлиза от думата „усмар”, която значи кожен мех, често използван в древните времена за пренасяне на вино. Според друга версия, името на Осмар идва от наименованието на старото тракийско селище Исмарос. Трети твърдят, че името е производно на турското наименование "асма" на лозата.

parallax background

ОСМАР

Първото шампанско


Дали заради билките или пък заради виното, в началото на миналия век селото е било сред най-преуспяващите, известно надлъж и шир като „Малката Америка“. Именно тук през 1902 г. е направено първото шампанско в България. Още през 1929 г. местните жители с помощта на германци изграждат водоснабдяване и канализация, а пожарните кранове – същите като тези в Ню Йорк, все още работят. Твърди се, че 9-ти септември 1944 г. заварва селото с поне десетина милионера. По това време от Осмар се изнасяли по 600 вагона елитно грозде за Германия, а произведеното вино надхвърляло 1.5 млн. литра.

Легенда за пелина


Съвременната легенда за създаването на пелина

Съвременната легенда за създаването на пелина е с по-нова дата и е свързана със заселил се тук белогвардеец, който редовно попийвал, докато една сутрин не бил намерен вкочанен навън в снега. Тогава селяните започнали да го лекуват по изпитаната рецепта – греяно вино, в което добавяли от време на време по стрък пелин и други билки, както и малко мед. Така от измръзването не останало и следа, а оттогава започнало да се прави и прочутото билково вино.