Изба Осмар

ОСМАРСКИ ПЕЛИН

Във Винарска изба “Осмар” се произвежда бял и червен пелин.

ОСМАРСКИ ПЕЛИН


Името на виното “Осмарски пелин” съчетава мястото на производството му и преобладаващия аромат на билката пелин. Вино “Пелин” започва да се произвежда в края на 19-ти век от неизвестен жител на с. Осмар, който се е опитвал да съчетае аромата на горските билки и вкуса на виното. В началото до средата на 20ти век, това дъхаво вино търпи промени, за да се доближи до днешния си вкус, като се прибавят нови билки и плодове.
“Осмарски пелин” е от категорията качествени вина, полусухи и ароматни. Напитката е с балансиран, хармоничен леко тръпчив и сладко-горчив вкус в основата на който е старо вино смесено с повече от 30 горски билки и плодове. Букета от билки и плодове правят “Осмарския пелин” напитка с тонизиращо и лечебно въздействие добре известно на неговите ценители.


Рецептата на прочутия „наложен пелин” едва ли някога ще бъде напълно споделена от собствениците макар, че производственият процес може да бъде видян от всеки, посетил избата.
В дъбови бъчви от 5тона се налагат плодове – грозде от сортовете болгар, димят и хамбурски мискет около 3 хил. кг., ябълки , дюли, билки и така докато се напълни 2/3 от съда. Допълва се с - вино бяло или червено, от което зависи дали пелина ще е бял или червен. Зърната постепено сами се пукат и дават естествена газировка и сладост. Следва магическото смесване между плодове, билки и вино продължаващо 45 дни. И ако навън е стегнала бяла зима се получава най-вкусния еликсир.
bure1920
дъбови бъчви от 5 тона

1920г.

Запитване за цена

Моля, ако се интересувате от нашите продукти, попълнете полетата по-долу за да Ви направим оферта.